keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Salted caramel kastike

Kinuskikastike, niin monikäyttöinen herkku. Tätä voisi lusikoida ihan sellaisenaan, on se vain niin suurta herkkua.

Monilla saatta olla pelko kinuskin valmistukseen. En sanoisi tämän olevan kovin vaikea ohje. Tosin vaaditaan tarkkuutta, ettei sokeri pala. Ainesten mittaaminen valmiiksi on tärkeää, että oikeat määrät ovat saatavilla heti kun niitä tarvitaan. Näin onnistut varmasti. Itse en oikein malta jaksaa seistä hämmentelemässä pitkään keitettäviä kinuskeja. Joissakin ohjeissa keittoaika saattaa hipoa jopa puolta tuntia. Tämä ohje onkin suhteellisen nopea. Sokerin paahtamisen jälkeen, kiehautellaan kinuskia vain muutamia minuutteja pariin otteeseen ja kinuski on valmis.


Salted caramel kastike

2 dl sokeria
75 g voita kuutioituna
1 dl kermaa
3/4 tl suolaa
(1/2 tl vaniljaa)


Aloita mittaamalla kaikki ainekset valmiiksi.
Laita sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna. Sokeri alkaa sulamaan ja vähitelen muuttaa väriään tummemmaksi. Sekoittele sulaa sokeria ja kun sokeri on kauniin ruskeaa ota kattila levyltä ja lisää heti voikuutiot. Sekoita voi hyvin sokerin joukkoon.
Lisää kerma kokoajan sekoittaen ja anna kinuskin kiehua muutama minuutti. 
Mausta suolalla (ja vaniljalla).

Purkita valmis kinuski hieman jäähtyneenä ja säilytä jääkaapissa.


Lisään tähän vielä ohjeen hieman löysempään versioon.
Alkuperäisillä mittasuhteilla saat paksumman kastikkeen, joka soveltuu paremmin kuorruttamiseen.
Näillä toisilla mittasuhteilla saat juoksevamman vesrion, joka on jääkaappikylmänäkin notkeaa.


Salted caramel kastike 2

3 dl sokeria
100 g voita kuutioituna
2 dl kermaa
1 tl suolaa
1 tl vaniljauutetta

Valmistetaan kuten edellinen.

Ei kommentteja: